Rektoskopi

Rektoskopi är en undersökning av ändtarmen. Den görs om det finns misstankar om tumörer, polyper, hemorrojder eller inflammationer i ändtarmen.


Rektoskopi undersöker ändtarmen

rektoskop

Ett rektoskop.

När du ska göra en rektoskopi använder läkaren ett instrument som kallas för rektoskop.

Rektoskop är ett tunt plaströr som har ett förstoringsglas och en lampa. I röret kan läkaren sedan föra in andra instrument för att kunna ta prover från tarmen.

Varför rektoskopi?

Rektoskopi görs för att undersöka om det finns någon förändring i ändtarmen. Det kan exempelvis vara hemorrojder, som är mycket vanligt förekommande.

Innan undersökningen

Laxerande

Ibland kan du behöva ta laxerande medel några timmar innan för att rensa tamren från avföring. Detta blir du i så fall informerad om innan du kommer till läkaren. Det kan även räcka med att ta lite lavemang på sjukhuset.

Äta och dricka

Du kan äta och dricka precis som vanligt både innan och efter en rektoskopi. Det tar nämligen några timmar för maten i magsäcken att komma till ändtarmen och påverkar inte undersökningen.

Hur rektoskopi går till

Innan rektoskopet förs in får du lite bedövningsmedel i ändtarmsöppningen.

När sedan rektoskopet förs in kan det kännas som ett tryck, men det ska inte göra ont. Hela undersökningen tar ungefär fem minuter och du får gå hem samma dag.

Hittar läkaren några förändringar i tarmen kan hon eller han behöva ta prover, vilket ofta görs i samband med en rektoskopi.

Ibland kan läkaren även ta bort polyper som sitter i tarmen. Dessa är vanligtvis helt ofarliga men kan utvecklas till cancer om de sitter en längre tid i tarmen. Läs mer om polyper här.

Om proverna visar något

Visar proverna att det finns förändringar i ändtarmen kan du bli kallad till att göra fler undersökningar och ta fler prover. Läkaren informerar dig i så fall om detta.