Koloskopi
En koloskopi görs för att undersöka om det finns några förändringar i tjocktarmen. Undersökningen kallas för koloskopi för att tjocktarmen med annat ord kallas för kolon.
Koloskopi undersöker tjocktarmen
För att kunna göra en koloskopi måste tarmen vara tömd. Detta för att läkaren ska kunna se tarmens slemhinna ser ut.
För att kunna tömma tarmen används ett laxeringsmedel, och du får även dagarna innan undersökningen lägga om din kost något.
Du får den information och de instruktioner du behöver inför din koloskopi från mottagningen som ska göra undersökningen.
Så går koloskopi till
Vid en koloskopi förs det in ett koloskop i ändtarmen. Innan får du lite bedövningsmedel i ändtarmsöppningen.
Koloskopet är en lång böjlig slang som är utrustad med en kamera längst fram – precis som ett gastroskop. Det kan kännas obehagligt när slangen förs in i tarmen och det kan även göra lite ont när den ska passera svängarna i tarmen.
Om du får ont kan du få lite smärtstillande läkemedel. Kameran som sitter längst fram på koloskopet gör att läkaren enkelt kan se hur slemhinnan ser ut.
Hittar läkaren någon förändring i tarmen kan han eller hon ta ett vävnadsprov med hjälp av koloskopet. Det kallas för en biopsi. Detta görs för att kunna undersöka förändringen i ett mikroskop.
Efter koloskopin
När du gjort en koloskopi kan du äta och dricka normalt. Men har du fått lugnande medel kan du behöva stanna på mottagningen ett tag för att återhämta dig. Du kan även då behöva åka hem efter undersökningen och inte gå tillbaka till jobbet. Det beror naturligtvis helt på hur du mår.
De som har fått lugnande får däremot inte köra bil själva, utan se då till att någon hämtar dig efter undersökningen.