Gastroskopi
Gastroskopi undersöker tarmen och magens insida. Detta med hjälp av slang som förs ner via halsen ner i magen. Med hjälp av gastroskopi kan man fastställa många diagnoser och på så sätt få rätt behandling.
Vad är gastroskopi?
En gastroskopiundersökning utförs med ett gastroskop som förs ner i munnen på patienten.
Instrumentet ser ut som en lång slang och längst fram på slangen sitter det en liten kamera som gör att läkaren kan se hur det ser ut på insidan på en stor skärm dit informationen skickas.
Biopsi – tar vävnadsprov
Vid misstanke om magsår kan läkaren med hjälp av gastroskopet ta en liten bit, biopsi som det även kallas, från slemhinnan i magen eller tarmen.
Denna bit granskas sedan i mikroskop för att exempelvis kunna se om det finns några magsårsbakterier i magsäcken, cellförändringar eller glutenintolernas.
Symptom som kan behöva undersökas med gastroskopi
Undersökningen går ut på att se hur slemhinnan i magen och tarmen ser ut för att kunna se om det finns något avvikande. Symptom som ofta leder till att man gör en gastroskopi är:
- Smärta i magen
- Obehagskänsla i magens övre del
- Sura uppstötningar
- Halsbränna
- Sväljsvårigheter
- Illamående och/eller kräkningar
- Blodblandade kräkningar eller svart/blodig avföring
- Diarré
- Viktminskning
- Att man känner sig trött och svag samt har ett försämrat allmäntillstånd
Om blodprover har visat på blodbrist, järnbrist, brist på vitamin B-12 eller brist på folsyra kan det vara aktuellt att göra en gastroskopisk undersökning för att försöka hitta källan till bristerna.
Kan ställa många diagnoser
Att göra en gastroskopi kan hjälpa till med att ställa diagnoser på olika sjukdomar som du kan få i magen.
När magen och även första delen av tunntarmen undersöks kallas detta för gastroduodenoskopi vilket görs vid misstänkt glutenintolerans. Läkaren går då ner i tarmen med gastroskopet för att se hur tarmluddet ser ut.
Innan undersökningen
Fasta
För att kunna göra en gastroskopi måste du vara fastande i minst sex timmar innan undersökningen. Det kan därför vara skönt att göra undersökningen tidigt på morgonen. Då behöver du bara strunta i frukosten.
Däremot går det bra att ta mediciner med lite vatten två timmar innan undersökningen. Läkemedlet hinner då tas upp i kroppen innan undersökningen.
Lokalbedövning
Innan undersökningen får du lokalbedövning i halsen för att det inte ska göra ont när de för ner slangen.
Under undersökningen
Under själva undersökningen ligger du sedan ner på en brits medan läkaren undersöker magens insida.
Att göra en gastroskopi gör inte ont, men många tycker att det är obehagligt att få ner en lång slang i halsen. Kräkreflexerna sätter igång ordentligt och är du mycket känslig kan det ibland vara skönt att få lugnande medel inför undersökningen.
Undersökningen tar vanligtvis inte mer än 10 minuter och du får gå hem samma dag.
Så känns det efteråt
Efter en gastroskopi får du inte äta eller dricka på två timmar. Det är för att bedövningen måste hinna släppa helt. Har du dessutom fått lugnande medel får du stanna kvar på sjukhuset i en timme efteråt så att du kan återhämta dig.
Det kan vara bra om någon närstående följer med när du ska göra undersökningen, du får nämligen inte köra bil hem själv när du fått lugnande medel.
Att känna ett obehag i svalget och halsen i upp till ett dygn efter undersökningen är normalt – men det går över.
Rektoskopi och koloskopi
Det finns ett antal andra undersökningar av magen som går till på liknande sätt. Rektoskopi används vid undersökning av ändtarmen och koloskopi vid undersökning av tjocktarmen.